A "Budapesti romák története" című pályázat nyertesei

2023. november 22.

Budapest Főváros Levéltára és Budapest Főváros Önkormányzata 2023-ban kutatói ösztöndíjat hirdetett szakirányú MA-diplomával vagy doktori (PhD) fokozattal rendelkező kutatók számára. Az ösztöndíjprogram célja, hogy a kutatók figyelmét a budapesti romák eddig alig ismert múltjára irányítsa, elősegítse a témára vonatkozó források feltárását és feldolgozását, támogassa a feltárt forrásokra épülő kiemelkedő minőségű tudományos munkák elkészítését.

Az ösztöndíj szakmai és adminisztratív lebonyolítását Budapest Főváros Levéltára végzi. A meghirdetett ösztöndíj célja kifejezetten történeti irányultságú, történeti forrásbázison alapuló és történettudományi módszerekkel és interdiszciplináris megközelítések alkalmazásával folytatott kutatások támogatása. A 24 hónapra szóló, havi 150 ezer Ft összegű ösztöndíjat 5 pályázó nyerte el. 

Az ösztöndíjat elnyert kutatók

Andor Anna Klára pályázatának címe: A cigánymuzsikusok zenei örökségének térbeli megjelenése Budapesten.

Mesterszakos szakdolgozatát a két világháború közötti időszak népi-kulturális mozgalmáról, a Gyöngyösbokrétáról írta, amelynek kutatását 2020 óta az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájában, valamint francia kormányösztöndíjjal a párizsi École des Hautes Études en Sciences Sociales egyetemen PhD hallgatóként folytatja.

Korábban egy tanulmány keretében foglalkozott a VIII. kerületi cigánymuzsikusok örökségének térbeli megjelenítéseivel. Jelen pályázata korábbi kutatásainak más fővárosi kerületekre való kiterjesztését célozza, elsősorban a muzsikuscigány tevékenységekhez kapcsolódó helyszínek és emlékhelyek azonosításával, feltárásával, illetve térbeli megjelenésével foglalkozva. 

 

György Eszter pályázatának címe: A budapesti cigánytelepek államszocializmus alatti felszámolásának története és a városrészekben maradó roma lakosság társadalmi és kulturális integrációja

Doktori disszertációját az ELTE BTK Történeti Intézetének Atelier Interdiszciplináris Történeti Doktori Programján védte meg 2013-ban, disszertációjának témája a budapesti nyolcadik kerület roma reprezentációi és identitásépülése volt. A doktori kutatás alapján jelent meg 2020-ban a Köztes terek: A rendszerváltás utáni nyócker identitása című monográfiája.

Az elmúlt években publikációiban foglalkozott az államszocialista időszak és a rendszerváltást követő évek roma emancipációs és kulturális mozgalmával, a rákospalotai Rom Som cigányklub, illetve a balatonszemesi Romano Kher táborok történetén keresztül.

A pályázó témája újszerű és igen fontos eredményekkel kecsegtető. A meglévő levéltári források mellett a "cigánygondozók" interjúira épít, ami azért is fontos, mert a tanácsi és pártiratok ugyanis többnyire feltártak, de legalább már megjelent forráskiadványban közöltek. Ugyanakkor olyan jellegű történeti feltáró munka még nem készült, amely célzottan a cigánytelepek fel- vagy fel nem számolásáról szól, ezért a pályázatban felvázolt munkaterv értékes alapkutatásnak ígérkezik.

 

Szabó Róbert pályázatának címe: Fixáció vagy mobilitás? Iskolás korú romák mobilitási esélyei az alap- és középfokú oktatásban a szocialista kori Budapesten

Szabó Róbert az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 2020-ban szerzett történelem-fizika szakos középiskolai tanári diplomát. 2020-ban kezdte meg doktori tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Történettudományi Doktori Iskola Társadalom- és Gazdaságtörténet Doktori Programján. 

Pályázatának témája, a szocialista kori roma mobilitás esélyei, napjainkra nézve is igen fontos relevanciával bíró kérdés. Témaválasztása amiatt is indokolt, mivel a kutatók zöme jobbára tézisként kezeli a mobilitás hiányát, ezért fontos megállapításokhoz vezethet egy alapkutatás e témában. 

 

Verő-Valló Judit pályázatának címe: A Dankó (Pista) utca társadalomtörténeti vizsgálata a két világháború közötti években

1996 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatta tanulmányait, majd 2002 és 2007 között az ELTE Társadalomtudományi Karán tanult, ahol 2007-ben szociológia szak mentalitás és társadalomtörténet szakirányán diplomázott.  

2011 és 2020 között a Budapesti Főváros Levéltárában dolgozott. Doktori értekezését Garzonok, garzonházak, garzonlakók. Új kislakásos otthonok a két világháború közötti Budapesten címmel 2022-ben védte meg az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Társadalom és Gazdaságtörténet Doktori Programján. 

A kutatás az emlékezés (köztéri névadás) egyik helyszínén (Dankó utca) vizsgálja a romák és közelebbről, a roma zenészek korabeli életének tényleges társadalomtörténeti kontextusát (társadalmi összetétel, lakhatás, foglalkozás stb.). A kutatás mikrotörténeti szemléletű, segítségével képet kaphatunk majd a "nyócker" egy jellemzően romák által lakott utcájának ház- és lakásviszonyairól, az ottani együttélés történetéről.

 

Virág Ádám pályázatának címe: A budapesti roma érdekvédelem rendszerváltás utáni története és eredményei

A Nyíregyházán működő Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán 2013-ban szociális munkás, majd 2018-ban okleveles szociális gazdaság szakon mesterdiplomát szerzett. A végzettségének különlegessége, hogy a nemzetközi képzést hét európai egyetem közös diploma keretében állította ki részére. Szintén ebben az évben diplomázott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán szociológia szakon. Mindezen képesítések közben teljes állásban szociális munkásként dolgozott. Tanárai javaslatára jelentkezett és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának Szociológia Doktori Iskolájába, ahol jelenleg a Társadalom- és szociálpolitika Doktori Program doktorjelöltje. 

Pályázatában arra keresi a választ, hogy a roma civil mozgalom rendszerváltást követő időszakában milyen korszakváltások következtek be a budapesti roma érdekvédelem és civil szerveződés területén; milyen éles határvonalak különböztethetők meg a roma polgárjogi mozgalom ösztönző és akadályozó tényezőinek feltárása során; milyen konfliktusokkal (interetnikus, politikai konfliktusok) és fordulópontokkal jellemezhető a budapesti roma érdekvédelmi szerveződés.

 

budapesti_romak_foto_talas_r_dsc4556.jpg
Fotó: Tálas Róbert
budapesti_romak_foto_talas_r_dsc4480.jpg
Fotó: Tálas Róbert