Nyomtat        - www.bparchiv.hu
:: HU :: Hírek ::

A BFL-ben is kutathatók az MNL egyházi anyakönyvi mikrofilmek digitális másolatai
2015-12-14 11:49

2015 decemberétől Budapest Főváros Levéltára Teve utcai kutatótermében is elérhetők az MNL egyházi anyakönyvi adatbázisának képei. Az évtizedekig csak mikrofilmen kutatható anyakönyvek jelentős része 2013-tól lett digitálisan elérhető az MNL Lángliliom utcai kutatóteremben, tavaly már az MNL többi telephelyén, mostantól pedig már a BFL-ben is.

Az iratok a családtörténészek legintenzívebben használt forrásai, kutatottságukra jellemző, hogy a Lángliliom utcai kutatóteremben tavasszal a számítógépekre előjegyzést kellett bevezetni. Mivel a jogi akadályok miatt az iratanyag az interneten nem közzétehető, az MNL először a megyei tagintézmények kutatótermeiben, majd a felújított Hess András téri kutatótermében tette lehetővé a kutatást. A BFL-ben való hozzáférés nemcsak növeli a kényelmet, de az iratok más fővárosi iratokkal és a BFL adatbázisaival együtt lesznek hozzáférhetők.

A BFL kutatótermében eddig is elérhetőek voltak a BFL-ben mikrofilmen meglévő, 1687 – 1895 közt a főváros területén keletkezett anyakönyvek mikrofilmről digitalizált állományai, ill. az állami anyakönyvek sorozataiból mindazok, melyek a hatályos jogszabályok előírásai alapján hozzáférhetőek. Az MNL jóvoltából elérhetővé vált 1895 előtt a mai Magyarország területén keletkezett és mikrofilmezett egyházi anyakönyvek egy helyen, számítógép segítségével történő kutathatósága a szolgáltató levéltár hitvallás újabb gyakorlati megvalósulása.

A 2015 elején a Co:op projekt keretében az MNL-ben publikált és már több mint ötvenezer rekordra bővült adatbázis egyesíti a korábban készült valamennyi segédletet ide értve a Kálniczky László kétkötetes munkáját. A hiányzó tekercsek jövő év első felében várhatók, 2016 végére pedig már az egyes anyakönyvekre is lehet majd keresni.

http://www.adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

Kapcsolat: Budapest Főváros Levéltára, 1139 Budapest, Teve utca 3-5
Telefon: +36 1 298-7500
Fax: +36 1 298-7555
E-mail: bfl@bparchiv.hu

copyright© 2009. www.bparchiv.hu                    Powered by SiteEngine Wombat