Megvalósult az Elektronikus levéltár projekt

2013-09-23 12:04
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) együtt Európa egyik legfejlettebb levéltári nyilvántartó és archiváló rendszerét hozta létre. A mintegy ötéves munka eredményeként, 2,75 milliárd forint uniós támogatásból megvalósított Elektronikus levéltár a modern kor igényeihez igazodó lehetőséget teremt nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, közzétételére és archiválására.


Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerint a projekt keretében bevezetett informatikai rendszer nagyban segíteni fogja hazánk kulturális és történelmi értékeinek megőrzését a jövő generációi számára.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta: a Magyar Országos Levéltár és 20 megyei levéltár integrációjával 2012. október 1-jén létrejött, több mint 310 kilométernyi iratot őrző, 40 terabyte digitális másolatot tároló Magyar Nemzeti Levéltár internetes szolgáltatásai kibővülnek, ugrásszerűen nő az online formában hozzáférhető iratok száma.


A projekt révén Budapest Főváros Levéltárában is jelentős fejlesztés történt, az érdeklődők nyugat-európai színvonalú kiszolgálása érdekében. Kenyeres István főigazgató a 130 terabyte-os hasznos tárolókapacitás mellett kiemelte az intézmény megújult digitalizálási eszközparkjának jelentőségét, amely megteremtette a tömeges digitalizálás alapjait. A projekt fővállalkozói feladatait ellátó T-Systems Magyarország Zrt. rekordidő, azaz tíz hónap alatt végzett a fejlesztési feladatokkal.

Az Elektronikus levéltárban az iratok létrehozói, a közfeladatot ellátó szervek munkatársai és a kutatók is hozzáférhetnek az őket érdeklő dokumentumokhoz. A kutatási korlátozás alá nem eső iratok elektronikus másolatai bárki számára elérhetővé válnak akár otthoni számítóképükről is.

(Forás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/infokommunikacioert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megvalosult-az-elektronikus-leveltar-projekt

Budapest Főváros Levéltára 1139 Budapest Teve u. 3-5., Központi telefonszám: 06-1-298-7500, Fax: 06-1-298-7555
Kutatófelügyelet: 06-1-298-7503, 06-1-298-7504, Ügyfélszolgálat: 06-1-298-7501, 06-1-298-7502
E-mail: bfl@bparchiv.hu, kutato@bparchiv.hu, epitesikutato@bparchiv.hu